دارچین ادویهای بسیار محبوب است که علاوه بر خوشمزه کردن غذا، مزایای بسیار زیادی نیز برای سلامتی انسان دارد. دارچین پوست درختی است که تا 10 متر میتواند ریشه داشته باشد. این درخت دارای برگ سبز سیر و گلهایی به رنگ سفید میباشد که در فاصله ماههای بهمن تا اوایل فروردین ظاهر میشود. دارچین درختچهای کوچک است که ارتفاع آن به ۵ تا ۷ متر میرسد و از تمام قسمتهای آن بویی مطبوع استشمام میشود. خواستگاه دارچین سریلانکا و جنوب هند میباشد که پوست درختچه آن به عنوان ادویه بکار میرود.
دارچین از برش زدن ساقههای درخت دارچین به دست میآید که پس از برش زدن ساقه، پوست داخلی آن را جدا کرده و قسمتهای چوبی دور ریخته میشود. پوستههای حاصل بعد از خشک شدن نوارهایی لولهای شکل را میسازند که به چوب دارچین معروف است و پودر دارچین از آسیاب کردن چوب دارچین به دست میآید.

انواع دارچین
دارچین انواع مختلفی دارد که تمام آنها را میتوان به دو دستهی اصلی تقسیم کرد.
دارچیناصل یا دارچین سیلانی
دارچین سیلان یا دارچین هندی که به نام دارچین اصل (واقعی) هم از آن یاد میشود. این نوع دارچین از پوست داخلی درخت «سیناموم وروم» به دست میآید که بومی سریلانکا و جنوب هند است. دارچین سیلان رنگ قهوهای مایل به زرد و بافت نرم و نازکی دارد که شبیه کاغذ است و پوست داخلی آن مصرف دارد و لطیف و نرم است. دارچین سیلان دارای طعم ملایمتر و شیرینتری نسبت به بقیهی انواع دارچین است و بیشتر مصرف دارویی داشته و در طب سنتی استفاده میشود.
دارچین کاسیا یا چینی
این نوع رایجترین نوع دارچین است که از پوست داخلی درخت «سیناموم کاسیا» به دست میآید که بومی جنوب چین است. دارچین کاسیا رنگ قهوهای مایل به قرمز تیره دارد و بافت آن ضخیمتر و زبرتر است ولی عطر و طعم آن تند تر از انواع دیگر است. در واقع اگر از دارچین و عطر دلنشین آن برای پخت و پز استفاده میکنید، بهتر است از دارچین کاسیا (یا دارچین گل سرخ) استفاده شود که عطر زیادی دارد.
ارزش غذایی شگفت آور دارچین
دارچین رمز جوانی است و مصرف روزانه آن با عث سلامتی انسان میشود. یک قاشق سوپخوری دارچین شامل: ۱۹ گرم کالری، ۴ گرم فیبر، ۶۸ درصد منگنز، ۸ درصد کلسیم، ۴ درصد آهن و ۳ درصد ویتامین کا و فاقد قند، چربی و پروتئین است. مصرف دارچین حتی به مقدار کم فواید بسیاری دارد و فقط خاصیت آنتیاکسیدانی آن دلیل اصلی و قانعکنندهای است تا در برنامهی غذایی خود از آن استفاده کنید. در ادامه یکسری از خواص ناشی از مصرف دارچین را میتوانید مطالعه کنید.
1.کنترل قند خون:
این ادویه به مقاومت بدن افراد انسولینی کمک می کند. به همین دلیل است که بسیاری از افراد مبتلا به دیابت، از این ادویه برای کنترل قند خون خود استفاده میکنند چرا که دارچین به افزایش سنتز گلیکوژن در کبد و افزایش جذب گلوکز در عضلات اسکلتی کمک میکند. شما میتوانید دارچین را به شکل چای یا بعنوان مکمل مصرف کنید.
2.اثرات آنتی اکسیدانی و کاهش التهاب:
آنتیاکسیدان از بدن ما در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکند. دارچین سرشار از آنتیاکسیدانهای قوی مثل پلیفنل و دیگر ترکیبات مفید است که به کنترل التهاب و مبارزه با آسیب رادیکالهای آزاد مثل تانین ها، فلاونوئیدها، گلیکوزیدها، ترپنوئیدها و آنتراکینونها کمک میکند. دارچین، گردش خون را نیز افزایش میدهد، ترمیم بافتها را بهبود میبخشد و میتواند درد را به طور کامل درمان کند.
3.دارچین برای جلوگیری از بیماری آلزایمر:
عصاره دارچین می تواند به پیشگیری از آلزایمر کمک کند و تاثیرگذار باشد. دارچین باعث فعال شدن پروتئینهایی میشود که از ذهن در برابر عوامل مخرب محافظت میکند. همچنین این ماده با جلوگیری از مصرف مورفین توسط سلولها و مقابله با خودتخریبی آنها از اثرات منفی استرس میکاهد. دو ترکیب موجود در آن، بنام اپیکاتچین و سینامالدهاید، ممکن است به مبارزه با از دست دادن حافظه کمک کند و همچنین از رشد رشته ای در سلول های مغزی که عامل آلزایمر هستند، جلوگیری می کند.
4. جلوگیری از سرطان:
دارچین با کاهش رشد سلولهای سرطانی و جلوگیری از تشکیل رگهای خونی در تومور با سرطان مقابله میکند. همچنین به نظر میرسد برای سلولهای سرطانی سمی است و باعث مرگ آنها میشود. دارچین بهخاطر دارا بودن خواص آنتیاکسیدانی از تخریب DNA، جهش سلولی و رشد تومورهای سرطانی جلوگیری میکند. تحقیقات نشان داده است که خواص دارویی ذکرشده به علت وجود مادهای بهنام سینامالدهید است. همچنین این خاصیت باعث میشود سلولهای مستعد ابتلا به سرطان، خودبهخود تخریب شوند.
5. کمک به تحریک و افزایش رشد مو:
با مصرف منظم دارچین، میتوانید از ریزش مو جلوگیری کنید. اگر پوست سر شما حساس نیست، می توانید دو قاشق غذاخوری عسل و نیم فنجان روغن زیتون گرم را با دارچین ترکیب نمایید و روی سرتان اعمال کنید. برای غلیظ تر شدن این ترکیب، می توانید تخم مرغ را نیز به آن اضافه کنید و سپس موهایتان را با رطوبتی که دارد شانه کنید و بعد از 15 دقیقه، با شامپو و آب ولرم بشویید.
6. حفظ سلامت پوست:
دارچین بهخاطر خواص آنتیباکتریال و ضدمیکروبی خود از پوست در برابر سوزش، جوش، حساسیت و عفونت محافظت میکند. روغن دارچین باعث کاهش تورم، درد و قرمزی پوست میشود. ترکیب عسل و دارچین برای محافظت از پوست در برابر آکنه و آلرژی تجویز میشود.