شکر یکی از مواد طبیعی بشمار میرود و یکی از مواد غذایی است که در سبد خرید هر خانوادهای پیدا میشود. از دیرباز تمام مردم جهان برای شیرین کردن غذاها و نوشیدنیهای خود از شکر استفاده میکنند. در بازار انواع مختلف شکر از شکرهای سفید گرفته تا قهوه ای موجود بوده که آگاهی از بهترین گزینه جهت استفاده در غذاها و درستورالعمل های غذایی چالش برانگیز است. کالری شکر به گونهای است حتی مقدار کم آنهم کالری بالایی دارد به همین خاطر برخی افراد سعی دارند همیشه به دنبال جایگزینهایی باشند که ضرر کمتری برایشان داشته باشد. در ادامه این مطلب با تفاوت های شکر سفید و شکر قهوه ای بیشتر آشنا میشویم.
تفاوت شکر سفید و شکر قهوهای
از نظر ارزش غذایی
با توجه به این که شکر سفید و قهوهای هر دو از محصولات گیاه نیشکر و چغندر قند هستند پس ارزش غذایی آن ها کاملا مشابه بوده و بر خلاف آنچه که تاکنون شنیدهاید شکر سفید و شکر قهوهای از نظر تغذیهای مشابه هستند و میتوان گفت که شکر قهوهای فقط کمی مواد مغذی بیشتری نسبت به شکر سفید دارد به طوری که شکر قهوه ای مقدار کمی کلسیم، آهن و پتاسیم بیشتری دارد. شکر قهوهای تقریبا همه ویژگیهای شکر سفید را دارد و تاثیرش بر سلامتی هم بسیار مشابه است. بنابراین در واقعیت چندان از شکر سفید سالمتر محسوب نمیشود. شکر قهوهای تنها کمی فیبر بیشتر دارد، ولی به آن معنا نیست که حتما از شکر سفید بهتر میباشد. تفاوت اصلی بین این دو شکر، مواد شیمیایی میباشد که در شکر سفید وجود دارد. چرا که در کارخانه، محصول آخر نیشکر در واقع همان شکر قهوهای است اما به دلیل آنکه شکر قهوهای ظاهر چندان زیبایی ندارد و ما آدم ها به دنبال زیبایی هستیم، مواد شیمیایی به شکر قهوهای اضافه شده تا تغییر رنگ داده و به شکر سفید تبدیل شود. تفاوت اصلی بین شکر قهوهای و شکر سفید به طعم و رنگ آنها برمیگردد. ازنظر رنگی شکر قهوهای در غذاهایی به کار میرود که بخواهید رنگ آنها تیرهتر شود اما همانطور که از رنگش پیداست، شکر سفید برای غذاهای بارنگ روشنتر کاربرد دارد.
از نظر فرآیند تولید
شکر از دو گیاه نیشکر و چغندر قند تهیه میشود که هر دو گیاه تحت فرآیند مشابهی برای تولید شکر قرار میگیرند. در فرآیند پالایش قند دو محصول تولید میشود، شکر و شیره قند یا همان ملاس. ملاس یا شربت قهوهای تیره و غلیظی است که بهطور طبیعی در چغندرقند و نیشکر وجود دارد.ملاس نیشکر طعم شیرینی دارد اما ملاس چغندرقند خیلی شیرین نیست و تولیدکنندگان از آن برای خوراک دام و سایر صنایع استفاده میکنند. شکر کمتر پردازش شده که هنوز حاوی مقادیر قابل توجهی ملاس است، همان شکر قهوه ای یا شکر سرخ گفته میشود که بلور های درشت تری دارد. برای تولید شکر سفید، شکر کریستالی در دستگاه سانتریفیوژ قرار گرفته تا کریستالهای شکر را از ملاس جدا کند. پس از این مرحله شکر تولید شده مجددا پردازش میشود تا همهی ملاس جدا شده و کریستالهای کوچکتر شکر سفید تشکیل شوند. طعم شکر قهوهای به دلیل اضافه شدن ملاس به آن کاراملی یا نزدیک به تافی است. به همین دلیل، از شکر قهوهای در کیکهای شکلاتی و کوکیها یا کیکهای میوهای استفاده میشود.

تاثیر شکر قهوهای در شیرینی پزی
شکر سفید و قهوهای میتوانند استفادههای مختلفی در شیرینی پزی و آشپزی داشته باشند. هر چند میتوان در برخی موارد آنها را به جای یکدیگر به کار برد، اما در بیشتر مواقع میتواند بر روی رنگ، طعم و حتی بافت محصول نهایی تأثیرگذار باشد. شکر قهوهای کمی رطوبت دارد و بافت کیک و شیرینی را زیباتر و خوش طعمتر میکند. اگر بخواهیم کیکی با بافتی متراکمتر داشته باشیم، شکر قهوه ای مناسب است در غیر این صورت در تهیه کوکی که میخواهیم رطوبت کمتری داشته باشد و سبک باشد، قطعا شکر سفید بهتر است. شکر قهوهای در دو رنگ «تیره»(دارک) و کمی روشن(لایت) در دسترس است. رنگ کارامل تهیه شده از آن بسیار خوشرنگ است و رنگ کاراملی بسیار زیبایی به شیرینی میدهد. از آنجایی که شکر قهوهای به خاطر ملاس، طعمی تافی مانند و کاراملی دارد، برای پخت کیک و کلوچههای شکلاتی مناسبتر به نظر میآید. اما شکر سفید شیرین تر بوده بنابراین میتوانید با مقداری کمتر نسبت به شکر فهوهای، به شیرینی دلخواه دست یابید. از طرفی شکر سفید در مقایسه با شکر قهوه ای مزۀ خاصی نداشته، بنابراین در تهیه کیکهای میوهای و یا محصولات مشابه آن، طعم را تغییر نمی دهد و مناسب است.